יום רביעי – 31.10.73

1. 7:30 – צילצלה סוזי (ממשפחת פּוֹל – PAUL) מטורונטו, קנדה.

2. צילצלנו בכדי לברר את מספר הטלפון של משפחת שרון (שראו את גיורא בין שבויי מצרים בטלוויזיה הירדנית). בסופו של דבר החלטנו לצלצל לנירה דורי (חברה של גיורא) והיא באה אלינו ב- 10:00 ומסרה את הדבר הבא:
א. בחור בשם דני אלנתן חזר לגרעין מהבית ב- 29.10 בערב.
ב. דני אלנתן פגש ב- 28.10 בחור בשם צחי טכורש שלומד באוֹרט (גר בירושלים, רחוב הלל 4).
ג. צחי טכורש סיפר שפגש בחור בשם יגאל רינגרט (משריון, חרמש או נגמש) שמשרת יחד עם ארי כהן. יגאל רינגרט הגיע בגלל אזכרה לאביו ביום 28.10.
ד. יגאל רינגרט סיפר לצחי טכורש שראה את גיורא ואת ארי כהן בדרכים: אחד מהם לפני שבוע ואחד מהם לפני עשרה ימים (יוצא 18-21 באוקטובר).

3. 10:30 – צילצל יוסף כהן (אבא של ארי): קיבל אתמול ד"ש מבנו ארי (הד"ש משלשום).

4. פניה דיברה עם צחי טכורש. אחיו הגיע אתמול לחופשה, הוא בחרמש, בגדוד 195. הפרטים שנרשמו כאן ב- 2ד' הם מפי צחי טכורש (עכשיו הוא "מתנדב" באוניברסיטה 547/ 30211).

5. מסרתי לגב' לנה מנור את כל הסיפור החדש בדבר התאריכים 18-21 לאוקטובר 1973, היא מסרה שגיסה החוקר לא מצא את הטופס שלנו אצל קצין העיר.

6. צילצלנו אל צחי טכורש והוא הבטיח להמציא את הפרטים "הצבאיים" של יגאל רינגרט.

7. צילצלתי לנירה דורי שתעזור לי למצוא פרטים צבאיים של יגאל רינגרט. ייעצה לפנות לאימו של משה פאול, מכיוון שלמשה וודאי ישנם מכתבים מיגאל רינגרט.

8. דיברתי עם אמא של פאול: גב' רינגרט מורה בבי"ס, ודאי תגיע הביתה יותר מאוחר. על זה שרינגרט היה כאן – ידוע לה (כנראה שהוא היה כאן גם לפני כ- 10 ימים מכיוון שאולי היה פצוע קל?). לא מוצאת אף מכתב מיגאל רינגרט אל משה פאול.

9. 15:00 – דיברתי עם גב' רינגרט:
א. בנה הגיע לירושלים ב- 28.10 וחזר ב- 29.10.
ב. הפרטים של הבן: יגאל רינגרט, מ.א. 2165518, משרת בחרמש-נגמש. הכתובת שאליה היא כותבת: 2040/ה.
ג. צחי נפגש עם בְּנה בבית הקברות, בזמן האזכרה, והיא זוכרת שהיה שם עוד חבר אחד.
ד. כאשר יחזור הבן הקטן מבית-הספר היא תברר אצלו האם גם הוא שמע משהו מהשיחה הזאת.
ה. אביו של ארי כהן, יוסף כהן, נמצא איתה בקשר והיא יודעת על המקרה של גיורא.

10. צילצלה אלינו גב' רינגרט: הבן הקטן זוכר רק שכפי שסיפר אחיו, הוא ראה את גיורא אחרי זה שחשבו שגיורא נעדר. גב' רינגרט מציעה לשאול שוב את צחי, מי היה החבר השני שנפגש עם בנה בבית הקברות בזמן האזכרה.

11. נכנס היום עמיצור למסור לי את הדואר. סיפר שבן של דוֹד שלוֹ, משה בן-דור ז"ל – נהרג, קברו אותו בסיני ב- 29.10 והיום מסרו להוריו את ההודעה (היה בסיירת). אני סבור שהוא היה גם חבר של גיורא.

12. במשך היום סידרתי "סיכום" כל האינפורמציה שברשותינו, עם ציוּן המקורות שמהן שאבנו את האינפורמציה. מכיוון שגב' מנור מסרה שהגיס שלה לא מצא אצל קצין העיר את הטופס שמילאנו – נסענו אחרי 16:00 שוב אל קצין העיר. סגן האלוף היה אותו זה שאצלו היינו שִלְשום 29.10. הוא לקח את דו"ח החקירה שלי ומילא בנוכחותינו שוב טופס, וצירף תמונה שנתנו לו (גיורא וגיל ביחד לפני כשנה, אחרי הטירונות של גיורא).

הוא מסר לנו שלפי הנתונים האחרונים עדיין לא ברור שום דבר על גיורא. בנוגע ל"טופס" הוא אמר שכל הפרטים ישְנם (אני מניח שהוא הכניס את זה שרשם בפנקס שלו – לתוך הטופס, או שהוא השתמש בטופס שמילאנו מספר ימים לפני ה- 29.10).
בנוגע לפצועים שעליהם לא ידוע, ושנמצאים בבתי-חולים – לִפְנות מחר לחברו (שיושב איתו באותו חדר), שהלך לברר בדיוק את הבעיה הזו. בנוגע למִיפְקד הנמצאים בחיים – המִיפְקד הזה עדיין עוד לא הושלם.

13. כאשר חזרתי בסביבות 17:00 באו סוניה ודוד שטיינגרטן, היו בערך עד 18:30.

14. ב- 17:30 בערך צילצל בוריה רס ומסר:
א. המחשב הראה שגיורא נמצא-היה בחטיבה 401 ולא 460, בגדוד 196.
ב. נכון ליום הפסקת האש, גיורא לא נמצא ברשימות הקשות.
ג. (וזה לא כל-כך ברור לי): צריך לחפש את גיורא בבית-ספר לשריון, פלוגה ג' של מפקדי טנקים, בגיזרה המרכזית של התעלה.

15. צילצלה גב' בת-שבע דורי:
א. מחר היא בחופש, מוכנה להסיע אותנו אם יש צורך.
ב. מוכנה לעזור בכל זמן ובכל צורה אפשרית.
ג. בנוסף לפרטים שכבר אצלה, מסרתי לה מה שאמר לי בוריה רס, שעלול להיות שהחטיבה היא 401.

16. צילצלה נחמה אגמון, הם היו אצלנו ב- 16:30, ולא מצאו אותנו בבית. סיפרתי לה על זה שהיינו שעה אצל קצין העיר, על דו"ח החקירה שלי, וכן הזמנתי אותם שיבואו שוב אחרי 20:00, כי אז פניה תהיה בבית.

17. 19:30 – צילצלתי שוב לבוריה רס: שיברר אצל בִּיתו מה פשר האינפורמציה שהיה נתנה לי:
א. מה זה אומר שהחטיבה היא 401? שגיורא שם היה? והאם אפשר לברר מתי הוא נכנס למחשב כשייך לחטיבה זו?
ב. מה זאת אומרת לחפש בבית-ספר לשריון פלוגה ג'? האם מדובר במצב שהיה בתחילת המלחמה? ומה זה אומר לחפש בגיזרה המרכזית של התעלה?
ג. האם יש אפשרות לדבר איתה ישירות? מהי הבעיה? סודיות?
18. 19:50 – צילצלתי לקצין העיר בכדי להוסיף משהו ממה שמסר לי בוריה רס, אולם הסתבר שהצוות הזה כבר גמר את יום העבודה, וצריך לִפְנות מחר בבוקר החל מ- 8:00.

19. 20:00 (?) – צילצלתי לגב' מנור (33737). מסרתי לה שהכל נמסר שוב לקצין העיר ("לצוות". היא סיפרה לי שהגיס שלה – הוא שחוקר את בתי החולים, והיא גם הציעה לי לכתוב גלויה ליגאל רינגרט).

20. סיפרתי הכל לאלישבע ירון. היא הודתה שאין הרבה תקוות (אם כי שרון (מהמחשבים) קיבל רק אתמול בערב את הצילצול הראשון מבנו. זהו אותו שרון שפעם ביקרתי בהרצאה שלו). אלישבע הבטיחה למסור גם את זה שמסר לה בוריה רס (חטיבה 401, פלוגה ג', לחפש בגיזרה המרכזית של התעלה וכו').

21. 20:50 – צילצלה בת-עמי בסן: עכשיו היא בהעוגן והגר בִּתה בת"א. כפי שמסרה לה הגר – לפי הרשימות המעודכנות ביותר, גיורא לא נמצא ברשימות הקשות (ונדמה היה לי כי רמזה שאיננו "לא פה ולא פה"). הבטיחה למסור לגיסתה (אשתו של גדעון אלטשולר) גם את הפרטים שמסר לה בוריה רס.

22. 20:50 – צילצל שמואל אגמון, אם אפשר לבוא. הזמנתי אותם שיבואו.

23. היו שמואל ונחמה אגמון (21:40-22:50).

24. בסביבות 22:00 צילצל יוסף כהן (אבא של ארי). בהתחלה דיברה פניה, ואחר-כך דיברתי אני איתו כחצי שעה. השתדל להרגיע אותי. מסר לי שברשימות המעודכנות (הקשות) – גיורא לא מופיע. הוא אדם הגיוני וזה מסיח את דעתי (אמר לי שבטוח ב- 200% שמבררים בצורה הכי טובה כל מקרה לא ברור. אמר לי שאיננו דתי, אולם היום היה אפילו בבית הכנסת בכדי להתפלל בעד שלומו של גיורא).
אמר לי שלא צריך לכתוב ליגאל רינגרט, מכיוון שהוא ביקש מגב' רינגרט שתעשה את זה והוא בטוח שהיא אומנם עשתה את זה.

25. לפני הצהרים פגשה אותי גב' מני (אמא של טלי). סיפרתי לה שאין חדש, ורמזתי לה שלא כדאי לבקר (טלי רצתה לבוא, אולם לא יודעת אם אכן צריך את זה לעשות).


שיתוף יום זה:

הסבר ומידע נוסף

חרמש או נגמש
דוד, שלא היה מצוי בעגה הצבאית חשב בטעות ש "נגמש" (נושא גייסות משוריין) הוא שם של חיל או יחידה צבאית, כמו "חרמש" (חיל רגלים משוריין).


095246

 

 

 


משה (מושיק) בן-דור, 1954-1973
מחבריו של גיורא.
נולד בירושלים ולמד בגימנסיה העברית בירושלים, החל מבית-הספר היסודי ועד שסיים בה את לימודיו התיכוניים, במגמה הביולוגית.
משחר נעוריו היה פעיל בתנועת הצופים והדריך בשבט "מצדה" של צופי ירושלים. הוא, יחד עם גיורא מייזלר, היו מיוזמי הקמת חטיבת "לפיד" במסגרת הצופים, שבה ריכז נוער משכונות הקטמונים.
משה היה ספורטאי מעולה, הצטיין בכמה ענפי ספורט, השתתף במרוצים ובתחרויות שונות וזכה בתעודות הצטיינות ומדליות רבות.
משה גויס לצה"ל בפברואר 1973, והתנדב לחיל הצנחנים. לאחר סיום הטירונות, ולאחר שהשלים קורס צניחה והשתלמות בקורס למפעילי ציוד מיוחד, הוצב לסיירת מהוללת בתפקיד מפעיל מרנ"ט.
במלחמת יום-הכיפורים לחם עם יחידתו בקרבות שהתחוללו בצדה המערבי של תעלת סואץ. ביום כ"ח בתשרי תשל"ד (24.10.1973), בקרב במבואות העיר סואץ, ליד הסוללה נפגע משה פגיעה ישירה, תוך כדי לחימה מהזחל"ם, ונהרג, בטרם מלאו לו תשע-עשרה שנה. הוא הובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין בהר-הרצל. השאיר אחריו הורים, אח ואחות, שנולדה לאחר נפילתו.
 

גיורא וגילי - התמונה המשותפת האחרונה שלהם
גיורא וגילי
זוהי התמונה המשותפת האחרונה של גיורא עם מי מבני המשפחה. בניגוד למה שכתב דוד, התמונה צולמה בעת חופשתו האחרונה של גיורא, בביתה של נעמה חזק, אלמנתו של בארי.

כיתבו תגובה או שתפו את הסיפור שלכם